EK Kortingsknaller! Scoor 17 oefen-examens voor maar €9,90!
5/5
Al 50 jaar de allerbeste in verkeerstheorie

Theorie Examen Tips: alles wat je moet weten om te slagen

Sta jij op het punt om het auto theorie-examen te gaan doen en wil je jouw kans om te slagen zo hoog mogelijk maken? Dan is de juiste voorbereiding essentieel. Wij weten dat de meeste mensen die niet slagen het niet halen doordat ze zich niet goed voorbereiden op het examen. Daarom lees je in dit artikel alles wat je moet weten over hoe je gemakkelijk jouw theorie-examen kunt halen. Je vindt hier de beste theorie-examen tips en leest alles over de ins en outs over het theorie-examen van het CBR.

Alles over het auto theorie-examen op een rijtje

Voordat we je tips gaan geven is het belangrijk dat je exact weet hoe het theorie-examen werkt, wat er van je wordt verwacht en waar je aan moet voldoen. Zo ben je optimaal voorbereid.

Uit welke onderdelen bestaat het theorie-examen?

Het theorie-examen bestaat uit de onderdelen gevaarherkenning, kennisvragen en inzichtvragen.

Hoelang duurt theorie-examen?

Voor het gehele theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning heb je 8 seconden per vraag. Dit zijn 25 vragen, wat betekent dat je hier na ongeveer 3 minuten doorheen bent. Bij de onderdelen over inzicht en kennis is er geen vaste tijd per vraag. Heb je meer tijd nodig voor een bepaalde vraag? Dan kun je dat zelf indelen. Maar alvast een tip, zorg dat je niet teveel tijd aan een vraag kwijt bent. Voor het onderdeel inzicht heb je tot slot ongeveer 16 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden.

Hoeveel fouten mag je hebben bij theorie-examen?

Dat vragen veel mensen zich af. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, waarvan je er 13 of meer goed moet hebben. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hier moet je er 10 van goed hebben. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hier moet je er 25 of meer van goed hebben. Als je hieraan voldoet, dan ben je geslaagd.

Zodra je klaar bent met je examen krijg je direct in beeld te zien of je geslaagd of gezakt bent. Ben je gezakt? Dan is dat geen probleem! Je kunt oneindig veel herkansingen doen totdat je geslaagd bent. Bereid je goed voor voor de volgende keer en dan zul je wellicht wel slagen.

Hoelang is je auto-theorie geldig?

Dat is ook een vraag die wij veel krijgen. Ben je geslaagd? Je resultaat blijft dan anderhalf jaar geldig. Het is dan ook de bedoeling dat je binnen die tijd je praktijk examen behaald.

Hoeveel kost het auto theorie-examen?

De CBR theorie-examen kosten in 2022 zijn 37 euro. Deze kosten kunnen wat hoger liggen als je rijschool voor jou het examen aanvraagt. Je kunt zelf kiezen of je zelfstandig je theorie-examen aanvraagt, of dat je dat aan je rijschool overlaat.

Wat is het slagingspercentage van het auto theorie-examen?

Het slagingspercentage voor de auto theorie ligt rond de 40%. De kans is dus 60% dat je de eerste keer zakt. Maar met de tips uit dit artikel en vooral onze producten voor het leren van de auto theorie ben jij beter voorbereid dan de rest en kun je dus gemakkelijker slagen. Hier komen onze tips die jou kunnen helpen met het slagen.

Theorie-Examen tips

Goed, je weet nu exact hoe het theorie-examen werkt, wat de kans van slagen is en waar het examen uit bestaat: gevaarherkenning, kennisvragen en inzichtvragen. Om je een nog beter beeld te geven van de vragen die je kunt verwachten volgen hier een aantal voorbeeldvragen per onderdeel. Hierdoor weet je beter wat voor soort vragen je kan verwachten op het auto theorie-examen.

 

Gevaarherkenning

Gevaarherkenning gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in die situaties. Hier volgen een paar voorbeeldvragen:

” Je rijdt op een weg en links van je rijd een auto. Rechts van je rijd een fietser. Je merkt dat het wat krap wordt, maar je kunt zonder gevaar wel langs de auto en de fietser rijden. Wat doe je?”

Vraag jezelf af of hier een direct gevaar is. Als dat niet het geval is, dan is gas loslaten de beste optie. Veel mensen kiezen meestal té snel voor remmen. Door onverwachts te remmen bij situaties waar dit niet nodig is, kun je ongelukken veroorzaken. Voorkom dit door niet te remmen maar eerst gas los te laten.

Goed, nog een voorbeeld:

” Je rijdt op de weg en ziet plots een obstakel. Wat moet je doen?”

In dit geval kun je zonder je gedrag aan te passen niet doorrijden. Als je je gedrag niet zou aanpassen, dan zou je een ongeluk veroorzaken. In zo’n geval is remmen dus de beste optie. Vervolgens kijk je rustig en probeer je de situatie goed te overzien, om zo de vervolghandeling te verzinnen die hoort bij deze situatie.

Kennisvragen

Kennisvragen gaan puur over theoretische kennis. Dit is een essentieel onderdeel, want je moet weten hoe het verkeer werkt, wat borden betekenen en welke regels er gelden. Alleen zo kun je veilig de weg op. Hier volgen een paar voorbeeldvragen:

” Je rijdt op een snelweg en er rijdt een vrachtwagen op de baan links van je. Mag je deze rechts inhalen?”

Het antwoord is natuurlijk nee. Rechts inhalen is niet toegestaan.

Nog een vraag:

” Wat is het gevolg van een te lage bandenspanning?”

Het antwoord:

Je hebt een slechtere wegligging en een verhoogd brandstofgebruik.

Bij dit soort vragen heb je meerdere opties om uit te kiezen. Vaak is het zo dat één van die opties duidelijk niet klopt. Het is aan jou om het juiste antwoord te vinden.

Inzichtvragen

Inzichtvragen gaan over diverse verkeerssituaties waarbij je moet inschatten wat de juiste handeling is om te doen. Hier volgen een paar voorbeelden;

” Je rijdt achter een paar fietsers en nadert een kruispunt, wat doe je?”

Inhalen net voor een kruispunt is nooit verstandig. Het is dan ook slim om even gas los te laten, terug te schakelen en de fietsers voor je te laten. Ga niet toeteren of agressief voorbij rijden. Overzie de situatie: wat is logisch en wat is veilig? Doe het juiste.

Nog een voorbeeld:

“Je nadert een kruispunt. Jij komt van rechts, maar de ander rijdt op een voorrangsweg. Wie mag er eerst?”

De ander mag eerst. Een voorrangsweg betekent dat diegene op die weg altijd voorrang heeft, ook als er iemand van rechts komt.

Bij deze vragen heb je per vraag voldoende de tijd om in te schatten wat de situatie is. Neem rustig de tijd en probeer niet te haasten.

Je kunt hier zelf al op oefenen door oefenexamens te maken op onze website. Een andere tip is om als je bij iemand in de auto zit al na te denken over wat je zou doen en hoe de bestuurder het oplost. Zo leer je zonder zelf al te rijden en versnel je jouw leren.

De beste theorie-examen tips

Tijd voor de theorie-examen tips, want je wilt natuurlijk wel in één keer slagen. Hoe krijg je dat dan voor elkaar? De meeste mensen zakken doordat ze zich niet goed voorbereiden. Hierdoor raken ze gestrest tijdens het examen en daardoor maken ze nog meer fouten. Dus, bereid je goed voor. Want ja het is veel stof, maar het is niet heel ingewikkeld.

Tip 1: begin op tijd met leren

Het feit dat je dit nu leest is al goed, hopelijk lees je deze tip ook op tijd 😉 Het leren van de theorie kost tijd en is veel werk. Het is niet ingewikkeld, maar het is wel veel. Hierdoor stellen veel mensen het uit. Vaak geeft je rijinstructeur al aan wanneer het verstandig is om te beginnen met het leren van je theorie. Doe dit dan ook of begin zelf gewoon op tijd! Probeer dus op tijd te beginnen en doe elke dag een beetje in plaats van in één keer heel veel. Door op tijd te beginnen en elke dag een beetje te doen, zoals bijvoorbeeld een half uurtje, ben je veel beter voorbereid en is de kans van slagen veel groter. Omdat tijd zo belangrijk is om goed te leren kan je bij ons langere tijd leren en oefenen.

Tip 2: leer de verkeersregels

Iets wat vaker over het hoofd wordt gezien is het leren van de verkeersregels. Dit komt doordat veel mensen al denken dat ze die regels kennen. Dit is niet het geval blijkt uit de resultaten van de examens. Focus je dus op alles en sla geen onderdelen over. Elk onderdeel wordt tijdens het examen getoetst, dus je zult het allemaal moeten beheersen.

Tip 3: maak oefenexamens

Oefenexamens zoals bij ons op de website zijn essentieel bij het leren van de theorie. Waarom? Vaak blijft de lesstof hierdoor gemakkelijker hangen. Dit komt doordat je zo op een interactieve manier leert. Verder maak je zo al kennis met de vraagstelling van het CBR, waardoor je beter voorbereid.

Zelfvertrouwen is essentieel bij het doen van je examen. Als je al veel oefenexamens hebt gehaald, dan is dat goed voor je zelfvertrouwen. Hierdoor schiet door de vragen heen en schiet je minder snel in de stress tijdens het echte examen. Je blijft rustig en weet wat je kunt verwachten. Je weet ook dat je het kunt, want je hebt het al vaker gedaan.

Tip 4: stel vragen

Zijn er dingen onduidelijk? Aarzel dan niet en neem contact met ons op, of stel de vragen aan je rijschool. Het is echt niet erg als dingen niet duidelijk zijn. Vragen stellen is juist goed. Zo leer je en blijft de stof beter hangen.

Tip 5: voorbereiding

Zorg dat je goed slaapt. Als je goed slaapt blijft het studiemateriaal beter hangen. Bovendien ben je meer gefocust tijdens het examen, wat ook weer een positieve invloed heeft op de kans van slagen. Bereid je goed voor, rust uit en ontspan. Het is maar een examen. Als het goed is heb je genoeg geoefend. Zorg voor veel vertrouwen in jezelf en zorg dat je uitgerust en op tijd aankomt bij je examen. Dit vermindert stress en dit zorgt voor een rustige manier van het examen maken.

Wat moet je vooral niet doen?

Probeer niet te lang bij vragen te blijven hangen. Dit is een valkuil voor veel mensen. Je hebt een bepaalde tijd en binnen die tijd moet je het examen af hebben. Als je té lang blijft hangen, heb je minder tijd voor andere vragen. Je kunt gewoon door naar de volgende vraag en later terugkomen bij vragen die je niet in één keer kunt beantwoorden. Zo bespaar je tijd en voorkom je fouten.

Samenvatting over het auto theorie-examen

Dit is dé blauwdruk voor het slagen voor je auto theorie-examen, nu is het aan jou. Gebruik de theorie-examen tips uit dit artikel en ga aan de slag met leren en oefenen. Zorg dat je op tijd start, wees voorbereid en stel vragen. Wil je beginnen met het maken van oefen examens? Dan kun je bij ons terecht. Wil je ezelsbruggetjes voor de auto theorie? Ook dan helpen wij je. Onze examens zijn eenvoudig te oefenen. Je krijgt direct feedback, zodat je snel van je fouten leert en beter wordt.

Theorie leren?

Snel je theorie leren? Bezoek onze shop voor theorieboeken en oefenexamens, zowel online als offline.
Winkelwagen
Winkelwagen = leegTerug naar Shop
Calculate Shipping