Een doodlopende weg is een weg die je mag inrijden, maar je kunt alleen via dezelfde weg weer terug. Je zult dan moeten keren om weg te kunnen rijden. Over de doodlopende weg worden regelmatig vragen gesteld op het theorie-examen, daarom vind je er hier over wat je moet weten.
Welk bord hoort bij een doodlopende weg?
Wanneer de weg doodlopend is, staat dit aangegeven met een duidelijk bord. Verkeersborden zijn bedoeld om je te informeren over verkeerssituaties, hoe je jezelf dient te gedragen en om je te waarschuwen voor mogelijke gevaren. Zo ook voor een doodlopende weg. Dit bord is rechthoekig, kleurt blauw met een dikke horizontale rode streep en een smalle verticale witte streep. Een gemakkelijk geheugensteuntje is dat het lijkt op een rood-witte hamer. Het rode gedeelte geeft aan dat je niet verder kunt. Soms kunnen fietsers, snorfietsers en bromfietsers wel doorrijden, dat staat dan aangegeven met een onderbord.
Keren in een doodlopende weg
Als je wilt vertrekken uit een doodlopende weg, zul je vaak moeten keren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een lege oprit of op de rijbaan zelf. Kijk daarbij wel altijd uit voor ander verkeer. Als de rijbaan breed genoeg is, kun je ook op de weg draaien door middel van steken.
Tegenliggers
In een doodlopende weg kunnen andere weggebruikers je tegemoetkomen. Deze weg mag namelijk door bestuurders in beide richtingen worden gebruikt, daarom moet je goed opletten. Zo kunnen auto’s van hun oprit wegrijden en uitgezonderd verkeer zoals fietsers kunnen je ook tegemoet rijden.
Vooraanduiding doodlopende weg
Dit verkeersbord geeft een vooraanduiding voor een doodlopende weg aan. De weg rechts mag je inrijden, maar je kunt op een gegevens moment niet verder en zult weer terug moeten rijden. Verwacht dus bestuurders van rechts.